Over het idee Eko-Tours

Eko-Tours is een initiatief van Ruud Haak, ondernemer uit Exloo, die in 2015 het idee verder uitwerkte om met 100% elektrische auto’s de natuur te gaan verkennen. De vele gesprekken met samenwerkingspartijen, zoals Staatsbosbeheer maakten dat het idee al snel uitgroeide tot een levensvatbaar plan.

De start en realisatie in 2016 was mede afhankelijk van de levering van de geheel nieuwe 6-persoons Eko-Explorer©. In de nazomer van 2016 is Eko-Tours  van start gegaan met de natuur-safari’s in Drenthe.

De uitbreidingen vanaf 2019 met verschillende soorten elektrische Choppers, Fatbikes, elektrische steps, Carvers en Rocks, evenals nieuwe routes, thema’s en arrangementen passen helemaal in dat concept.

Het streven is dat iedereen ongeacht de leeftijd en rijbewijs of vaardigheden de mogelijkheid heeft deel te nemen aan één of meer soorten excursies en tours. Iedereen kan het groene avontuur bij Eko-Tours beleven!

Ruud Haak, eigenaar
Ruud Haak bedacht Eko-Tours

Eko-Tours is 'Groen'

Het uitgangspunt van Eko-tours is op een nieuwe, milieuvriendelijke manier de deelnemers aan excursies en tours weer ‘middenin’ de natuur brengen. Met de 100% elektrische auto’s komen we op plekken waar je anders met een voertuig niet mag komen of wat voor sommigen (zoals ouderen) een te grote afstand zou zijn om te lopen of te fietsen. Met de elektrische tweewielers en andere bijzondere voertuigen rijd je fluisterstil en relaxed over de fietspaden en wegen door de Drentse natuur langs de mooiste bezienswaardigheden. In alle gevallen is het activiteit ontspannen, milieuvriendelijk, erg stil en leerzaam.

Een interessante tocht

Een avontuurlijke tocht over bospaden en zandwegen in de natuur, of een ontspannen rit over de mooie fietspaden van Drenthe. In alle gevallen krijg je van ons informatie over de bijzonderheden van natuur, archeologie, cultuur en geschiedenis. Dat doet de gids die de safari begeleidt of via de app op je smartphone op de Tours & Trips op de tweewielers. Eko-Tours leert je ook nog wat over het prachtige natuurgebied.

Samen ontspannen in de natuur

Iedereen kan mee met Eko-Tours op een excursie in de elektrische terreinauto’s. Het is geschikt voor jong en oud en in het bijzonder ook mensen die minder mobiel zijn. Of ga samen op eigen gelegenheid op een tour met een elektrische tweewieler of de bijzondere Eko-Rocks© of Eko-Carver©.

In alle gevallen dé ideale activiteit om samen als familie, collega’s of vrienden een mooie dag uit te zijn en iets bijzonders te beleven. Het is ontspannen en gezellig om samen de natuur weer te beleven.

De toekomst van Eko-Tours

Eko-tours is met de elektrische terreinauto’s in 2016 van start gegaan op 1 locatie: Exloo. Inmiddels is het uitgebreid met verschillende soorten elektrische Eko-Choppers©, Eko-Bikes© en Eko-Cruisers©. Alle voertuigen zijn in grote aantallen beschikbaar zodat ook grote groepen bij Eko-Tours een mooi arrangement kunnen samenstellen. Ook van de Eko-Carvers© en Rocks© zijn meerdere voertuigen beschikbaar om samen een mooie tour te kunnen maken.

We voorzien een uitbreiding naar andere plaatsen in de vorm van een franchiseformule. Initiatiefnemers die op een andere plaats kansen zien om interessante excursies te houden met elektrische voertuigen en zèlf ook een Eko-Tours willen starten, nodigen we van harte uit om contact met ons op te nemen en de mogelijkheden te bespreken.

Eko-Tours als bedrijf

Eko-Tours is gefinancierd met eigen middelen en met enkele private investeerders en in 2020 met een kleine Leader-subsidie. Winsten vloeien vrijwel direct terug in het bedrijf door aanschaf van nieuwe voertuigen, instandhouding en onderhoud van de voertuigen en uitbreiding van het aanbod aan excursies en tours.

Wil je zelf ook financieel deelnemer worden aan Eko-Tours, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Zeker met het oog op toekomstige uitbreiding naar andere locaties en nieuwe voertuigen is deelname aan Eko-Tours interessant. Daarbij wordt een aantrekkelijk rendement en aanvullende extra’s geboden.

Nieuwe voertuigen en routes mogelijk vanaf 2021

Eko-Tours heeft in 2020 een subsidie ontvangen om de komende jaren nieuwe excursies met bijzondere voertuigen te kunnen ontwikkelen. Nieuwe gebieden verkennen met speciale elektrisch ondersteunde voertuigen wordt mogelijk gemaakt door deze Leader-subsidie voor ondernemers in Zuidoost Drenthe.

Eko-Tours is de Leader-organisatie zeer erkentelijk met de toekenning van de subsidie. Deze omvat een bijdrage voor aanschaf van nieuwe voertuigen en ontwikkelen van nieuwe routes en verkenning van andere gebieden.

De subsidie wordt voor 50% verstrekt door de Provincie Drenthe en 50% vanuit het Europees fonds.