Eko-Tours - beleef een groen avontuur
Het uitgangspunt van Eko-tours is op een nieuwe, milieuvriendelijke manier de deelnemers van een excursie of tour weer ‘middenin’ de natuur brengen. Met de 100% elektrische auto’s komen we op plekken waar je anders met een voertuig niet mag komen of wat voor sommigen (zoals ouderen) een te grote afstand zou zijn om te lopen of te fietsen. Met de elektrische tweewielers en andere bijzondere voertuigen rijd je fluisterstil en relaxed over de fietspaden en wegen door de Drentse natuur langs de mooiste bezienswaardigheden. In alle gevallen is de activiteit ontspannen, milieuvriendelijk, erg stil en leerzaam.
Duurzaamheid
Duurzaamheid kent vele facetten. Eko-Tours doet haar uiterste best om op alle onderdelen zo duurzaam mogelijk bezig te zijn. Van de voertuigen, energieopwekking, eigen bedrijfsvoering, horeca etc. Graag vertellen we je hoe wij onze bijdrage aan het milieu, de natuur en onze toekomst willen leveren.
Alles elektrisch
Alle voertuigen waarmee je door onze natuur rijdt zijn 100% elektrisch. Dat betekent dat het erg stil is en ook geen uitstoot heeft van schadelijke stoffen. Dat is ook een belangrijke voorwaarde waarom wij als enige in Nederland op deze manier met de elektrisch voertuigen door de natuur van Staatsbosbeheer mogen rijden. Maar ook de ‘pech-auto’ als iemand onderweg toch problemen heeft met een voertuig, is 100% elektrisch.
Eko-Tours zoekt daarom voortdurend naar nieuwe bijzondere – en uiteraard elektrische voertuigen. Deze elektrische voertuigen zijn op meerdere manieren duurzamer en naar onze mening is dit de toekomst voor de recreatiesector en zou je geen gebruik meer moeten maken van voertuigen op fossiele brandstoffen.
Eigen energievoorzienig
Op het dak van ons gebouw liggen 120 zonnepanelen waarmee we in de eigen stroomvraag kunnen voorzien voor het laden van de vele voertuigen en voorzien in de eigen verwarming d.m.v. elektrische warmtepompen.
Kwaliteit is belangrijk
Investeren in de kwaliteit van voertuigen is ook een duurzaamheidsaspect. We werken met goede voertuigen van gerenommeerde merken die ook goed worden onderhouden. Daardoor hebben ze een langere levensduur en dragen op deze manier bij aan minder afval/restproducten.
Kleinschaligheid
We beperken de excursies in de natuur met de elektrische terreinauto’s tot 16 volwassen deelnemers in 4 auto’s. In uitzonderingsgevallen kunnen we nog een auto extra inzetten. Hiermee houden we de belasting van onze activiteit op de natuur in de hand. Eko-Tours is exclusief vergunninghouder van Staatsbosbeheer voor onze activiteiten en er zijn ook duidelijke afspraken over waar we wel en niet mogen rijden, op welke tijden we kunnen rijden en het aantal voertuigen en excursies per jaar.
De Bos-schoonmaakdag
Eenmaal per jaar, meestal in het voorjaar organiseren we samen met Staatsbosbeheer een bos-schoonmaakdag. Met onze elektrische terreinauto’s verzorgen we dan een mooie en leerzame excursie in natuur waarbij we onderweg rommel en afval die we tegenkomen meteen opruimen en meenemen. Houd de kalender in de gaten voor deze bijzondere activiteit.
Drents water i.p.v. flesjes
Op het terrein van Eko-Tours staat een eigen watertap waarmee je zuiver Drents water uit de Hondsrug kunt tappen in je eigen bidon of fles, of een bidon die je bij ons kunt kopen. We stimuleren daarmee de bezoekers om minder water in wegwerpflesjes te kopen en herbruikbare flessen en bidons daarvoor te gebruiken. En…. het natuurlijke Drentse Hondsrugwater is feitelijk bronwater wat de concurrentie met merken in flesjes zeker wint !
Lokale en biologische producten
We werken graag met streekproducten, zowel op een excursie als vooraf bijv. bij de koffie (een Drents Bakkie) als bij de lunch. Hiertoe werken we samen met een aantal lokale partijen die streekgebonden en veelal biologische producten aan ons leveren.
Vegetarisch, veganistisch
Natuurlijk zijn er bij een gereserveerde lunch ook voldoende vegetarische keuzes en op verzoek kunnen we de samenstelling nog verder aanpassen aan vegetarische behoeften of veganistisch en rekening houden met allergieën.
Verspilling tegengaan
We gooien natuurlijk geen eten weg. Is er bijvoorbeeld een lunchbuffet dan wordt deze gedekt met een basishoeveelheid en kan er aangevuld worden als dat nodig is. En blijft er bijvoorbeeld fruit over, dan staat dat in een mand klaar voor iedere bezoeker om gratis mee te nemen.
Afvalscheiding
We doen ons best om afval zo goed mogelijk te scheiden. Dat begint al aan de basis door te werken met kartonnen bekers, bordjes en houten bestek. We scheiden papier en zamelen blikjes/flesjes apart in en bewaren het koffieafval voor andere nuttige toepassingen.
Plasticvrij
Helemaal plasticvrij lukt helaas nog niet in de horeca. Daar waar plastic wordt gebruikt, zoals flesjes fris, zamelen we die in ieder geval apart in. Maar waar het mogelijk is, doen we zoveel mogelijk plasticvrij, zoals appelsap uit glazen flessen, gebruik van kartonnen bekers, rietjes, borden van maïs en houten bestek. En we stimuleren de deelnemers om geen water in een plastic fles te kopen, maar hun (eigen) bidon uit de watertap te vullen met fris en vers Drents Hondsrugwater.